maturitní otázky, seminárky a referáty
Němčina - Slovní zásoba - Essen
Autor: Alena Svačinová
s Gemüse – Zelenina
-
e Möhre/ e Karotte Mrkev
-
e Petersilie Petržel
-
s Radieschen Ředkvička
-
Porree Pórek
-
e Zwiebel Cibule
-
r Knoblauch Česnek
-
r Schnittlauch Pažitka
-
e Kohlrübe/ r Kohlrabi Kedlubna
-
r Paprika Paprika
-
e Tomaten Rajčata
-
e Erbse -e-n Hrách
-
e Bohne -e-n/ e Fasole Fazole
-
e Linse -e-n Čočka
-
r Reis Rýže
-
r Salat Salát
-
r Blattkohl/ r Blätterkohl Kapusta
-
r Kohl/ s Kraut Zelí
-
r Blumenkohl/ r Karfiol Květák
-
Brocolli Brokolice
-
e Gurke Okurka
-
r Kürbis Tykev
s Obst – e Obstes – Ovoce
-
r Apfel -e-¨ Jablko
-
e Birne -e-n Hruška
-
e Zwetschke/ e Pflaume Švestka
-
e Kirsche -e-n Třešně
-
e Sauerkirsche -e-n Višně
-
e Aprikose/ e Marille Meruňka
-
r Pfirsich -e-e Broskev
-
e Zitrone Citrón
-
e Apfelsine -e-n Pomeranč
-
e Mandarine Mandarinka
-
e Ananas Ananas
-
e Melone Meloun
-
e Erdbeere -e-n Jahoda
-
e Stachelbeere Angrešt
-
e Johannisbeere Rybíz
-
e Brombeere Ostružiny
-
e Himbeere Maliny
-
e Weintraube Hroznové víno
s Getreide – Obilí
-
r Weizen Pšenice
-
r Roggen/ s Korn Žito
-
e Gerste Ječmen
-
r Hafer Oves
-
r Mais/ r Kukuruz Kukuřice
-
r Hopfen Chmel
-
e Kartoffeln Brambory
e Nuss – e Nüsse – Ořech
-
e Kokosnuss Kokosový ořech
-
e Wahlnuss Vlašský ořech
-
e Haselnuss Lískový ořech
s Besteck – e Bestecke – Příbory + Nádobí
-
s Messer -e-0 Nůž
-
e Gabel -e-n Vidlička
-
r Löffel -e-0 Lžíce
-
r Teelöffel Kávová lžička
-
r Esslöffel Polévková lžíce
-
r Teller Talíř
-
r tiefe Teller Hluboký talíř
-
r flache Teller Mělký talíř
-
e Untertasse Talířek
-
e Tasse Šálek
-
s Glass Sklenice
-
e Flasche -e-n Láhev
-
e Schüssel Mísa
-
e Schale Miska
-
e Pfanne Pánev
-
e Bratpfanne Pekáč
-
r Topf -e-¨e Hrnec
-
e Kasserolle Kastról/ pekáč
-
r Topfdeckel Poklička
-
e Kanne Konvice
-
s Kännchen Konvička
-
r Herd Sporák
-
s Tischtuch Ubrus
-
e Dose -e-n Váza
-
r Kühlschrank Lednice
-
s Geschirr Nádobí
-
abwaschen (s Geschirr) mít nádobí
-
s Geschirr abtrocknen utírat nádobí
-
den Abfallkorb hinaus tragen vynášet odpadky
-
braten péct (maso)
-
backen péct (dort)
-
panieren smažit (obalený)
-
braten smažit (na přírodno)
-
vorbereiten připravit
-
fühlen plnit
-
gießen (na, po ) lít
-
schälen (o) loupat
-
(ein) reiben (na) strouhat
-
schneiden krájet
-
streuen (po) sypat
-
schlagen šlehat
s Bäckerei – pekařství
-
s Gebäck pečivo
-
s Teegebäck čajové pečivo
-
s Kipfel/ s Körnchen rohlík
-
s Brötchen/ e Semmel houska
-
e Salzsemmel slaná houska
-
s Brot chleba
-
s Osterbrot mazanec
-
e Weihnachtsstriezel vánočka
-
s Weihnachtsgebäck cukroví
-
r Apfelstrudel jablečný závin
-
r Kuchen -e-s koláč
-
teuer drahý
-
billig levný, laciný
süß – sladký bitter – hořký
salzig – slaný sauer – kyselý
s Trinken / s Getränk – pití, nápoj
-
e Limonade - limonáda
-
s Milch - mléko
-
s Wasser - voda
-
s Mineralwasser - minerální voda
-
s Bier - pivo
-
r Fruchtsaft - ovocná šťáva
-
r Tee - čaj
-
r Kaffee - káva
-
e Schlagsahne – šlehačka
-
r Honig – med
-
e Sahne – smetana
-
r Zucker – cukr
-
r Senf - hořčice
Knödel mit Schweinefleisch und Sauerkraut – knedlo, vepřo, zelo
Rindenbraten mit Rahmsoße – svíčková
Belegte Brote – obložené chlebíčky
Hast du keinen Hunger? – Nemáš hlad?
Doch, ich habe Hunger. – Ale ano, mám hlad.
r Gast – e Gäste – host
e Geburtstagsparty – narozeninová oslava
zusammen bezahlen – zaplatit dohromady
getrennt bezahlen – zaplatit zvlášť
Wo kann man Dienen? – Čím Vám mohu posloužit?
e Bar
r Barmann / e Barfrau
r Kellner – číšník
r Ober – vrchní
e Bedienung – obsluha
r Koch / e Köchin
s Kaffeehaus – kavárna
s Teehaus – čajovna
Bezeichnungen auf der Speisekarte – Názvy v jídelním lístku
Vorspeise
Suppen
e Fischgerichte – rybí jídla
Geflügel – drůbež
Wildbraten – zvěřina
Kindergerichte – dětské pokrmy
Spezialität
Gerichte á la carte – jídla na objednávku
Schnellgerichte – minutky
Fleischlose Kost – bezmasá jídla
Beilagen – přílohy
Nachspeise – moučníky
s Rindfleisch – hovězí maso
s Schweinefleisch – vepřové maso
s Geflügelfleisch – drůbeží maso
s Hähnchen – kuře
e Pute – krůta
e Gans - husa