maturitní otázky, seminárky a referáty
Biologie - Trávicí soustava
Autor: Karolína Zuntová
Pojmy:
- Trávicí trubice
- Dutina ústní
- Zuby
- Slinné žlázy
- Peristalické pohyby
- Trávenina
- Žaludeční šťáva
- Trávicí enzymy
- Hlen (mucin)
- Mikroklky
- Pankreatická šťáva
- Žluč
- Játra
Dutina ústní
Ø = patro, rty, tváře, jazyk
Ø jazyk spojen svaly k dolní čelisti
Ø funkce: příjem potravy, rozmělnění, promísení se slinami
Zuby
Ø potrava rozmělňovaná zuby
Ø řezáky, špičáky, třenové, stoličky
Ø základní struktura pro všechny zuby: krounka (vyčnívá z dásně), krček, kořen(y) (zasazeny v čelisti)
Ø korunka:
o na porvrchu zubní sklovina (email)
o pod tím zubovina (dentin)
Ø dentin:
o buňky vytvářející dentin jsou v zubní dřeni
o do dentinu vzsílají cytoplazmatické výběžky à obsahuje cytoplazmu
o uvnitř zubní dřeň s nervy a cévami
o v oblasti kořene kryt zubním cementem
Ø uloženy v zubních jamkách
Ø ke kosti připevněny tuhým vazivem (ozubice—peridontinum)
Ø definitivní chrup (dospělý—32), mléčný chrup (dítě—20)
Ø ohrožovány zubním kazem
o vzniká působením mikroorganismů
o mikroorganismy způsobují rozklad sacharidů na organické kyseliny, které s bakteriálními enzymy odvápňují zubní sklovinu
o zánět vzniká když bakterie proniknou i mezi zuby nebo na dásně
o fluoridizace pomáhá posilovat zubní sklovinu
Ø vyžaduje čištění mechanicky kartáčkem k odstranění plaku a zábranám vzniku vodního kamene (když je plak mineralizovaný vápenatými solemi)
Ø parodontopie—onemocění tkání kolem zubů, krvácení z dásní, viklavost zubů, bolest
Slinné žlázy
Ø příušní, podčelistní, podjazykové
Ø 99% voda, 1% bílkovina mucin—vylučovaná v celém trávicím traktu a s vodou tvoří hlen
Ø trávicí enzym ptyalin—štěpí škrob na disacharid maltózu
Ø sekrece slin
o řízena nervově vegetativními nervy parasympatickými (stimulace) a sympatickými (útlum)—nejvíce při dráždění parasympatiku
o reflexně—podnět: potrava v ústech; zrak, čich (podmíněné reflexy)
Pohyb potravy—hltan a jícen
Ø žvýkání pomocí žvýkacích svalů (příčně pruhované)
Ø míchaní se slinami à sousto à polknutí à hltan (pharynx)
Ø hrtanová příklopka se zvedne, zabrání vniknutí sousta do hrtanu à zastaví se dýchání à jícen
Ø peristalické pohyby—rytmické kontrakce a relaxace hladké svaloviny ve stěně trávicí trubice (svaly podélně i cirkulárně) do žaludku
Ø pohyb usnadňuje hlen
Ø hladké svaly ovládány vegetativní nervovou soustavou a tkáňovými hormony
Ø buňky hladkého svalstva mají schopnost pracovat i bez nervů
Žaludek
Ø ventriculus, gaster
Ø zásobník potravy
Ø objem: obvykle 2-3 litry, může být i 5 litrů
Ø pohyby žaludečních stěn à vzniká kašovitá trávenina
Ø trávenina se zdržuje v žaludku určitou dobu: sacharidy 2 hodiny, bílkoviny 4 hodiny, tuky 6 hodin
Ø vyprazdňuje se do dvanáctníku po částech
Ø žaludeční šťávy vylučovány žaludečními stěnami
o pepsinogen
o kyselina chlorovodíková à obsah žaludku kyselý
Ø pesin—vylučován jako pepsinogen a na pepsin se mění odštěpením peptidů z pepsinogenové molekuly
o katalyzuje štěpení vazby aminokyselin v polypeptidovém řetězci bílkovin
o vznikají peptidové fragmenty z aminokyselin
o aktivní pouze v kyselosti
Ø žaludeční sliznice chráněna hlenem proti kyselině chlorovodíkové a pepsinovému trávení
Ø kyselina chlorovodíková—usnadňuje trávení masa, baktericidní účinky
Vyprazdňování žaludku
Ø činností žaludečního svalstva se potrava dostává do tenkého střeva po částech
Ø vyprázdnění závisí na množství a složení
o tuk tlumí pohyby žaludku—vstřebávám mnohem pomaleji než ostatní složky
Tenké střevo (intestinum tenue)
Ø hlavní místo, kde dochází k trávní a vstřebávání
Ø délka: 3-5 m, šířka: 3-3,5 cm
Ø dvanáctník (duodenum), lačník, kyčelník
Ø množství záhybů à klky à mikroklky à velká plocha střeva
Ø pohyb pomalu peristalickými pohyby, stahy slabší než v jícnu a žaludku
Ø segmentační pohyby—prstencové stahy v místech od sebe několik cm, uvolní se, a posunou se na místo, kde předtím nebylo stahováno
Ø do dvanáctníku ústí i slinivka břišní a žlučník
Slinivka břišní
Ø pankreas
Ø pod žaludkem
Ø endokrinní tkáň—vylučuje do krve hormony inzulín a glukagon
Ø exokrinní tkáň—vylučuje do dvanáctníku
o a) hyrogenuhličitan sloužící k neutralizaci HCl v žaludku
o b) trávicí enzymy—nejpodstatnější složka souboru enzymů celé trávicí trubice
Ø vylučování šťáv řízeno reflexně a humorálně (tkáňovými hormony trávicí trubice)
Žluč
Ø vylučována plynule jaterními buňkami
Ø do dvanáctníku se dostává žlučovodem
Ø žluč se shormažďuje ve žlučníku
Ø základní složky: žlučová barviva a soli žlučových kyselin
Ø žlučové soli urychlují trávení a vstřebávání tuků
Ø bilirubin—barvivo způsobující žlutohnědé zabarvení, produkt rozpadu hemoglobinu
Ø ucpaný žlučovod nemůže odvádět žlučová barviva, ta se hromadí v krvi, vyvolají žluté zbarvení kůže (žloutenka)
Ø ve střevě je bilirubin odbouráván bakteriemi na urobilinogen—způsobuje zabarvení stolice, také trochu vylučováno močí
Trávení a vstřebávání v tenkém střevě
Ø probíhá trávení sacharidů, bílkovin a tuků pankreatickými enzymy
Ø kyselá trávenina neutralizována hydrogenuhličitanem z pankreatické šťávy
Ø membránové trávení—disacharidy a peptidy
Ø vstřebávání:
o difuzí (koncentrační spád)
o difuzí za účasti přenašeče (na něj se vstřebaná látka váže)
o aktivním přenosem (proti koncentračnímu spádu—zdroj energie je ATP)
Ø sacharidy
o slinná amyláza, amyláza ze slinivky břišní
o škrobà disacharid maltózaà glukóza, glukóza
o sacharózaà fruktóza, glukóza
o laktózaà galaktóza, glukóza
Ø bílkoviny
o v žaludku natráveny pepsinem a pankreatickými proteolytickými enzymy na peptidy
o peptidy se rozkládají na aminokyselinyà transportovány střevní stěnou do krve
Ø tuky
o triacylglyceroly
o pankreatická lipáz tráví tuky na glycerol a mastné kyseliny
o ve vodě musí rozpustné molekuly lipáz přijít do styku s molekulami ve vodě nerozpustných tuků
o velké tukové kapky ve vodné fázi—jen málo může být takto natrávena
o žlučové soli vylučované játry zmenšují kapky tuků
o tráví se na směs mastných kyselin a monoalglycerolůà do střevních buněkà znovu triacylglycerolyà jako kapky v lymfatikcých céváchà krevní oběh
Tlusté střevo
Ø intestinum crassum—konečný oddíl trávicí trubice
Ø délka: 1,5 m, šířka: 5-7 cm
Ø nemá klky, jen nízké řasyà pomalost
Ø slepé střevo—slepý vývod apendix (červovitý přívěsek)
Ø tračník, konečník, řitní kanál
Ø neprodukuje žádné trávicí enzymy
Ø shromažďuje nestrávené zbytky potravy
Ø vstřebává soli a vodu
Ø kvasné a hnilobné procesy a vznik plynů (oxid uhličitý, methan, amoniak, sulfan)
Ø kvasné bakterie—sacharidy a celulóza
Ø hnilobné bakterie—aminokyseliny
Ø esherichia coli—vztváření vitamínu B12 a K
Ø z nestrávených částí potravy pak vzniká (18-20 hodin) stoliceà do konečníkuà nucení na stolici
Ø vyprazdňování:
o reflexní děj
o podnět: nahromadění v konečníku
o vnitřní svěrač je hladký sval (neovladatelný vůlí), vnější je příčně pruhovaný (ovladatelný vůlí—schopnost zadržovat stolici)
Játra
Ø hepar
Ø životně důležité centrum metabolických pochodů
Ø dvojí cévní zásobení—jaterní tepna a vrátnicová žíla
Ø 20% krve přichází jaterní tepnou z břišní aorty
Ø 80% vrátnicovou žílou
Ø krev odchází jaterní žílou smíšená do dolní duté žíly
Ø funkce:
o pochody látkové přeměny
§ vytvářejí se zásoby polysacharidu glykogenu
§ uvolňováním glukózy z jater se udržuje normální hladina glukózy v krvi
§ deaminace aminokyselin a tvorba močoviny
§ metabolizace mastných kyselin
§ tvorba žlučových solí zajišťuje trávení tuků ve střevě
§ tuk se ukládá v játrech
o pochody související s funkcí krve
§ fagocytující buňky zachytávají z krve hemoglobin rozpadlých červených krvinek a přeměňují jej na bilirubinà uvolňován do žluči
§ fagocytující buňky odstraňují všechny bakterie a toxické látky
§ jaterní buňky vytvářejí krevní bílkoviny: albuminy, globuliny, protrombin a fibrinogen
o detoxikace
§ látky, které se nevyužívají v metabolických procesech kolují chvíli krví
§ než jsou z těla odstraněny, přemění se v játrech—detoxikace (přeměna látek po tělo škodlivých)
§ dlouhodobé působení škodlivých látek způsobuje poškození jater: alkohol, tetracholrmetan, chloroform, aj.
Ø onemocnění jater:
o závažné—ovlivňují zdravotní stav celého organismu
o hepatitida
§ způsobena viry nebo alkoholem
§ A nebo B
§ Virová hepatitida typu A
· Chřipky, poruchy trávení, bolest v břišní dutině, zvětšená játra, moč tmavá, žlutá kůže—dodržovat hygienické zásady!
§ Virová hepatitida typu B
· Šíří se krevní cestou
· Příznaky stejné jako u typu A
o Jaterní cirhóza—zánik jaterních buněk
o Žloutenka
§ Žlutá kůže, oční bělmo, sliznice
§ Zastavení vylučování žluči ve žlučových cestách žlučovými kameny
§ Ty vynikají z cholesterolu při nedostatku žlučových solí
§ Žlučové kameny podporuje přejídání—proto častější při obezitě