maturitní otázky, seminárky a referáty
Biologie - Stavba a funkce trávicí soustavy
Autor: Daniela Bednářová
- procesy příjmu, zpracování a vstřebávání potravy
- trávení u člověka je mimobuněčné
- původu entodermálního, okrajové části ektodermálního
- v potravě přijímáme : sacharidy, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerální látky, vodu
- řízení činnosti TS - nervové : autonomní nervstvo - parasymp. povzbuzuje, symp. tlumí
- látkové : tkáňové hormony - gastrin, sekretin, cholecystokinin
- skladba TS : a) trávicí žlázy - ústí do tr. trubice
- játra, slinivka břišní, drobné ve stěně (slinné)
b) vlastní tr. trub. - dlouhá 9 m
- stěna : vazivo
svalovina - podélná, okružní
podslizniční vazivo (cévy, nervy, ..)
sliznice - kryta hlenem (mucin + voda) - ochr. fce
Dutina ústní
- přijatá potrava se rozmělňuje, zvlhčuje promísením se slinami a mech. i chem. zpracovává
- ohraničena rty, patrem a tvářemi
- rty - mají kožní, přechodnou a slizniční část, podklad tvoří kruhový ústní sval
- tváře - tvořeny svaly (tvářový), vazivem s tukovými polštáři a sliznicí
- patro - tvrdé - kostěný podklad + sliznice
měkké - vazivové, uzavírá nosohltan při polykání a dutinu ústní při dýchání
- po jeho stranách - párové mandle
- jazyk = svalový orgán z příčně pruhovaného svalstva
- připojen svaly k dolní čelisti
- na povrchu bradavky s chuťovými pohárky - sladko, slano, kyselo, hořko
- slinné žlázy - drobné - neustále produkují hustší sliny - zvlhčování sliznice
- velké - 3 páry : příušní, podčelistní, podjazykové
- příušnice = virové onemocnění slinných žláz
sliny - denně asi 1,5 litru, zřeďují sousto
- pH 7-8, 99% vody, 1% solí a bílk. (mucin - pomoc při polykání), tráv. enzym
ptyalin (amyláza) - štěpí nerozp. polysacharidy na rozp. sladkou maltózu
- čištění a desinfekce
- sekrece řízena vegetat. nervy, vylučování reflexně (centrum v prodl. míše)
- zuby - uloženy v alveolách v čelisti
- připevněny vazy = ozubice - není pevně fixován
- stavba - podobná stavbě kosti, tvořeny dentinem (z buněk ontodoplastů)
- části - a) korunka - zubní sklovina (email), zubovina (dentin), zubní dřeň
b) krček - oblast dásně, zčásti zubní cement
c) kořen - zubovina kryta zubním cementem
- ozubice, cévy, nervy
- řezáky dentes incisivi, špičáky canini, zuby třeňové premolares, stoličky molares
- stoličky mají 2 kořeny v dolní čelisti, 3 v horní
- 2 generace : chrup mléčný - 20 zubů : 8 i, 4 c, 8 m, chybí zuby třenové
chrup definitivní (trvalý) - 32 zubů : 8 I, 4 C, 8 P, 12 M
- péče o zuby - fluoridizace = přidávání NaF do vody, do past
- onemocnění :
- zubní kaz : mikroorg. na zubní sklovině rozkl. sacharidy na org. kyseliny - odvápňují sklovinu => poškození zuboviny, podráždění nervů, vzniká zánět v dřeni
- zubní povlak = plak - odstranitelné kartáčkem
- plak mineralizovaný solemi Ca = zubní kámen
- parodontopatie - krvácení dásní, bolest zubů (bakteriální onemocnění)
Hltan
- polykání = řetěz reflexů
- začíná podrážděním kořene jazyka
- nevybavuje se v bezvědomí
- nosohltan - Eustachova trubice do středního ucha
ústní část hltanu - křížení trávicí a dýchací trubice
hrtanová část - vchod do hrtanu : hrtan. příklopka (při zvednutí hrtanu zabraní vstupu potravy)
Jícen
= sval. trubice, dlouhá asi 30 cm, průměr 1,5 cm
- v horní části příčně pruh. svalstvo, v dolní části hladké svalstvo
- peristaltika
- vlna postupující po trubici a posunující její obsah dále
- vyvolána podrážděním stěny trubice => dojde k rytm. stahům okružní a podélné svaloviny
- tlak. vlna je velmi silná - transport možný i v poloze těla hlavou dolů
Žaludek
- svalový vak ( podélné, okružní a šikmé svaly )
- části : česlo (vstup jícnu), klenba (horní část pod bránicí), tělo, vrátník (vstup dvanáctíku)
- objem 5 litrů : 2-3 litry potravy, zbytek spolknutý vzduch
- slouží jako zásobník, probíhá zde trávení a vstřebávání
- potrava určitou dobu v klidu (10-15 min), pak začne mech. (stěny žaludku) i chem. zpracovávání
=> po smíchání se žal. šťávami vzniká řídká kašovitá hmota = trávenina (chymus)
- trávenina zůstává v žaludku různou dobu (sacharidy 2 hod., bílkoviny 4, tuky 6 hod.)
- vyprazdňuje se po částech
- i “hladové stahy”
- žaludeční šťáva
- obsahuje: kys. HCl - vytváří kyselé prostř. (pH 1,5 - po smíchání s potravou 2-4)
- aktivuje pepsinogen na pepsin
- usnadňuje trávení masa (nabobtnání=> rozpad na jednotl. vlákna)
- zabraňuje rozkladu vitamínů B1, B2, C
- baktericidní účinky
- ve dvanáctníku neutralizována hydrogenuhličitanem
pepsin - vylučován v inaktivní formě jako pepsinogen, tráví bílk. - proteáza
chymosin - sýřidlo, sráží mléko
hlen - vytváří ochranný povlak žaludeční sliznice, aby nebyla natrávena
- řízení činnosti - nervové - podráždění čidel ve stěně žaludku a úst
- zahajuje vyměšování šťáv
- látkové - hormon gastrin ze stěny žaludku
- udržuje vyměšování šťáv
- ovlivněno i látkami z potravy ( koření, alkohol, kofein )
- zvracení = obranný reflex vyvolaný různými podněty (přeplnění žaludku, dráždění hrdla, otrava alkoholem a nikotinem, psych. vlivy )
Tenké střevo
- trubice 3-5 m dlouhá, 3cm v průměru, složena v kličky
- zavěšeno na mezentériu (= řasa okruží) - v něm cévy a nervy
- hlavní místo trávení a vstřebávání
- 3 části - dvanáctník (duodenum) - vývod jater a slin. břišní, neutralizování kys. šťav
- lačník - nejintenzivnější trávení, tvoří vodorovné kličky
- kyčelník - tvoří podélné kličky
- stěna - množství záhybů s výběžky (= klky a mikroklky) => zvětš. plochy střeva (až 600x)
- žlázky vyměšují šťávu - obsah. enzymy (sacharázu, maltázu, laktázu, lipázu) a hlenovité l.
- pohyby - peristaltické - slabší než v jícnu a žaludku
- segmentační = prstencovité stahy po několika cm - kontrakce a relaxace
- trávení
- sacharidy - dokončuje se štěpení škrobu na maltózu a následně na glukózu
- štěpí se sacharóza na fruktózu a glukózu, laktóza na galaktózu a glukózu
=> glukóza se vstřebává aktivním přenosem do krve
- bílk. - peptidy, které byly pepsinem rozštěpeny z bílkovin, se rozkládají na aminokys.
=> aminokyseliny vstřebány aktivním přenosem do krve
- tuky - pomocí pankreatické lipázy tráveny na glycerol a mastné kyseliny
- působením solí žluč. kyselin se velké tukové kapky emulgují na menší
=> MK a glycerol vstřebávány do lymfy, poté do krve nebo přímo do krve vrátnic. oběhu
- vstřebávání
a) prostou difúzí na základě koncentračního spádu
b) difúzí za účasti přenašeče, na který se vstřebávaná látka váže = usnadněná difúze
c) aktivním přenosem proti konc. spádu, zdrojem energie je ATP vytvářený v bun. metab.
Slinivka břišní (= pankreas )
- žláza uložena přímo pod žaludkem v ohybu dvanáctníku, 80 gramů
- obsahuje :
- tkáň exokrinní - vyluč. 2 druhy šťáv :
1) šťáva obsahující hydrogenuhličitan - neutralizace HCl
2) šťáva obsah. hodně tráv. enzymů (amyláza, peptidáza, lipáza)
- tkáň endokrinní - vyluč. do krve hormony inzulín a glukagon Langerhansovými ostrůvky
- vylučování řízeno reflexně a tkáňovými hormony mechanickými a chemickými podněty
Játra
- největší žláza TS, 1,5 kg
- uložená v pravé brániční klenbě, pravý lalok větší než levý
- dvojí cév. zásobení : - z jaterní tepny z břišní aorty - 20%
- vrátnic. žílou ze stěny žaludku, střev, sleziny, slinivky břišní - 80%
- smíšená krev odchází jednou jaterní žílou do horní duté žíly
- jaterní lalůček - základní stavební i funkční jednotka jater
- 1-2 mm, složen z trámců jaterních buněk
- přiváděna krev s O2 a živinami, odváděna žluč a krev s produkty metab.
- fce jater :
- žluč - vyluč. jater. b. (250-1000 ml/den), shromažď. ve žlučníku, do dvanáctníku žlučovodem
- složky :
- soli žluč. kyselin - urychlují trávení a vstřebávání tuků (emulgace)
- žluč. barv. - bilirubin - vznik v játrech, slezině, kostní dřeni jako produkt rozpadu hemogl.
- způsobuje žlutohnědé zabarvení žluči
- ve střevě odbouráván bakt. na urobilinogen - způs. zbarvení moči a zčásti stolice
- má podíl na vstřebávání vitamínů A, D, E, K
- centrum metabolismu
- z monosacharidů přicházejících z tr. trubice se vytvářejí v játrech zásoby glykogenu
- uvolňováním glukózy z jater se udržuje v krvi normální hladina glukózy (5 mmol/l plazmy)
- dochází zde k deaminaci aminokyselin a k tvorbě močoviny
- metabolizují se zde mastné kyseliny
- součinnost s krví
- fagocytující hvězdicovité buňky přeměňují hemoglobin z krve na bilirubin
- detoxikace
- zneškod. jedů z vnějšího i vnitř. prostředí a látek, které organismus nevyužívá
- termoregulace
- při metabolismu se uvolňuje teplo - nejteplejší orgán
- onemocnění
- zánět jater = hepatitida
- zdroj nákazy : viry, nadměrné požití, alkoholu, alergie na farmaka
- 2 druhy virové nákazy :
- hepatitida A - způsobena virem A
- na počátku příznaky chřipky, poruchy trávení
- játra jsou zvětšená, moč tmavě zabavená, žlutá kůže
- hepatitida B = sérová - šíří se krví
- cirhóza (tvrdnutí jater) - zánik jat. buněk a tvorba vaziva a abnormální jaterní tkáně - příčiny podobné jako u hepatitidy
- žloutenka - způsobena vysokou hladinou bilirubinu v krvi
- žluté zbarvení kůže, sliznic, oční bělimy
=> zánět, cirhóza, tvorba žluč. kamenů (vznik vysrážením cholesterolu v husté žluči)
Tlusté střevo
- trubice o délce 1,5 m a šířce 5-7 cm
- sliznice nemá klky, jen nízké řasy
- části - slepé střevo - má slepý červovitý přívěšek = apendix (lymfatický orgán, rudiment)
- tračník - vzestupný, příčný, sestupný, esovitá klička
- plní se 4-8 hodin po požití potravy
- shromažď. nestrávených a nestravitelných zbytků potravy (vláknina - nestrav. polysacharidy)
- dokončení trávení a vstřebávání solí a vody => zahušťování
- netvoří trávicí šťávy, pouze hlen
- působení bakterií - kvasné a hnilobné procesy => vznik CO2, CH4, NH3, sulfan
- kvasné - zkvašují sacharidy a zčásti celulózy
hnilobné - rozkládají aminokyseliny
- Escherichia coli - napomáhá vzniku vitamínů B12 a K
- za 18-20 hodin vzniká z nestrávených zbytků stolice, zbarvena žlučovými barvivy
- vyprázdnění z konečníku - reflexní děj
Konečník
Řiť (anální otvor)
- řitní kanál tvoří konec trávicí trubice
- zakončena dvěma kruhovými svěrači - vnitřní - z hladkého svalstva, neovlivnitelný vůlí
- vnější - z příčně pruh. svalstva, ovladatelný vůlí
Zdravá výživa
- musí obsahovat : živiny (sacharidy, lipidy, bílk.), vitamíny, min. l., vodu
- potřeba různých látek z energet. i z chem. hlediska se různí podle věku, fyziolog. stavu
a druhu zaměstnání - čím intenzivněji člověk pracuje, tím musí mít větší přívod živin
- doporučená denní skladba živin : sacharidy 50-60%, bílkoviny 15%, tuky 20-40%
sacharidy
- hlavní zdroj energie
- přítomny v - lehce stravitelných látkách - glykogen z masa a jater, rostl. škrob
- těžce stravitelných l. - celulóza = hrubá vláknina - v zrní, ovoci, zelenině
bílkoviny
- využívají se spíše jako zdroj aminokys. pro stavbu buň. struktur než jako zdroj energie
- esenciální aminokys. : valin, leucin, izoleucin, treonin, tryptofan, metyonin, lyzin, fenylalanin
- hodnotnější jsou živočišné než rostlinné : vejce, mléko, játra, srdce, maso
tuky
- esenciální mastné kyseliny : kys. linolová a linolenová
- jsou přítomny v některých rostl. olejích
- snižují hladinu cholesterolu v krvi
- jsou v nich rozpuštěny vitamíny A, D, E, K
- nadbytek tuků => rozvoj aterosklerózy
vitamíny - význam : účastní se chem. reakcí (nejčastěji jako kofaktory enzymů)
minerální látky
- nejdůležitější jsou soli Na, K, Ca, Mg, P (spolu s uhličitany a chloridy jsou složkami tělní tkání)
- v menším množství ionty Fe, I, Zn, Co, Cu, mnoho anorg. látek pouze ve stopovém množství
- toxické min. soli : Pb, Hg,Cd, As
voda - životně důležitá - člověk bez vody vydrží pouze několik dní
- 1,5 litru denně v tekutinách a 1 litr v potravě
zdroj energie - štěpení : lipidů => glycerol, vyšší MK; polysach. => monosach.; bílk. => aminokys.
Termoregulace
- člověk je endotermní živočich, jehož teplota je stálá, pouze mírně kolísá v důsledku biorytmů
- rozdíly teplot v těle : teplejší jádro, chladnější pokryv
- vznik tepla - při metabolických dějích
- bazální metabolismus - měří se produkce tepla za fyz. i psych. klidu, na lačno
- nejvíce tepla z činnosti srdce, jater, ledvin, mozku, popř. ze sval. aktivity
- za chladu - dostaví se svalový třes, který zvyšuje tvorbu tepla
- můžeme se zahřívat volní sval. činností - aktivním pohybem
- výdej tepla - prouděním vzduchu, sáláním, vedením, odpařováním
- nutná rovnováha mezi produkcí a výdejem - řízeno hypotalamem - inform. z kož. čidel, cév, svalů
- regulace - nervová - velmi rychlá
- změna průsvitu kapilár v kůži - vazodilatace = rozšíření za tepla
vazokonstrikce = zúžení v chladu
- pocení (zbavování se přebytků tepla), třes svalstva
hormon. - hormony štít. žlázy : při dlouhodobé adaptaci na chlad => zintenz. metab.
- poruchy :
podchlazení - pokles teploty vnitřních orgánů (pod 26°C => selhání srdce => klinická smrt)
omrzliny - lokální podchlazení => odumření částí
přehřátí - vlhké a horké prostředí (tělní jádro nad 42°C => nevratné poruchy mozku)
- úpal - tělo se přehřeje, znemožněn odpar vody
úžeh - přehřátí hlavy slunečním zářením
teplota - nad 37°C
horečka (nad 38°C) - tělo se vyrovnává s infekcí : v krvi vznikají pyrogeny - produkt lymfocytů